Ayurvedische kruiden & Specerijen

Geven de Ayurveda voeding smaak en kracht

Ayurvedische Kruiden


Het woord kruid is een Nederlandse versie van het Hindi woord 'Aushadhi'. Voor de mensen zijn kruiden voeding van zeer hoge kwaliteit en met een hoge voedingswaarden en voorzien van alle mogelijke ingrediënten die nodig zijn om voor een menselijk lichaam om zichzelf te beschermen tegen ernstige ziekte. Het menselijk lichaam is een miniatuur van de wereld en deze microkosmos kan in verstoorde en ongezonde toestand met behulp van Ayurveda, de Ayurvedische kruiden en behandeling overnieuw in harmonie worden gebracht met het ritme van de natuur. Een mens moet zijn behoeften afstemmen op zijn eigen natuur, dit is de enige weg naar harmonie en geluk.

Ayurvedische kruidenkennis


Het op de juiste manier gebruik maken van kruiden, vormt de belangrijkste manier om ons te verweren, als ook het menselijk lichaam te beschermen tegen negatieve energie in de vorm van ziekte. Kruiden kunnen in geval van ziekte en disbalans een zeer sterke correctieve en herstellende werking hebben voor het fysieke en mentale gestel. Kruiden zijn naar verluidt de meest doeltreffende middelen geschonken door Moeder Natuur - de aarde, om zelfs zeer ernstige ziekte te genezen. De juiste oplossing voor een probleem licht voor de mens altijd in de natuur verscholen. Ayurveda maakt al duizenden jaren gebruik van de diepgewortelde kennis over kruiden en hun toepasbaarheid. Er is in de Vedische beschaving veel kennis opgetekend over de werking, eigenschappen en toepasbaarheid van Ayurvedische kruiden en kruiden preparaten. Volgens de oude wetenschap van Ayurveda dragen kruiden bij om het zelf corrigerend mechanisme van het lichaam te ondersteunen c.q te vergroten en helpen ze het evenwicht van de drie doshas; Vata, Pitta en Kapha in het menselijk lichaam te herstellen.

Toepasbaarheid in de hedendaagse Gezondheidszorg


Sinds het begin van de menselijke samenleving worden kruiden gebruikt, vaak door de wijze mannen en vrouwen in een volk, cultuur of religie en soms instinctief onder de drang om te overleven. Zelfs vandaag de dag zijn ze volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) nog steeds de belangrijkste bron om allerlei soorten ziekten en bedreigende kwalen van lichaam en geest te genezen wereldwijd. Sommige kruiden-ingrediënten worden de laatste jaren zelfs gesynthetiseerd en geïmiteerd om ze vervolgens in reguliere geneesmiddelen onder te brengen in de strijd tegen ziekten. Al met al zijn het vaak de werkzame ingrediënten en chemische samenstellingen van een kruid die worden geanalyseerd en vervolgens verder worden uitgewerkt tot een geneesmiddel. Toch is het net als met processed foods, ze zijn op langere termijn vaak niet echt goed voor het lichaam en worden vaak niet makkelijk opgenomen door het lichaam zonder verdere bijwerkingen. Door het buitensporig toegenomen gebruik van technologie en een tegen-natuurlijke levensstijl lijden vandaag de dag vele mensen aan ernstige lichamelijke en mentale aandoeningen onder het noemen welvaartsziekten. Het is daarom tijd om even een pas op de plaats te maken, en overnieuw richting te bepalen. We moeten ons meer verdiepen in de rijke erfenis van het verleden en de kennis van onze voorvaderen absoluut niet vergeten. Kruiden worden sinds de oudheid gewaardeerd om hun vruchtbare geneeskrachtige eigenschappen en ook andere takken van de (alternatieve) geneeskunde, zoals aromatherapie, homeopathie, natuurgeneeskunde etc zijn met behulp van deze kruiden vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Waarom? Kruiden zijn vaak effectief, hebben geen buitensporige bijwerkingen en kunnen meestal makkelijk worden gekweekt of gevonden, de enige noodzaak is te zoeken in de enorme zee van kennis hoe de betreffende kruiden kunnen worden ingezet bij een bepaalde ziekte, gelukkig kan een bekwaam Ayurvedische arts ons hier vaak bij helpen zodat we bij het gebruik maximaal rendement kunnen ontwikkelen.

Keuken Specerijen


Specerijen en kruiden worden vaak gebruikt in rituelen en bij de bereiding van medicijnen vanwege hun zuiverende en geneeskrachtige eigenschappen maar ook in de keuken spelen ze een belangrijke rol. Er is geen keuken in de wereld die geen gebruik maakt van kruiden en specerijen. Iedereen weet dat zonder zout, specerijen en kruiden het eten meestal niet erg smaakvol is. Niet alleen voor de carnivoren zijn ze erg belangrijk maar ook in de Vegetarische (Indiase) keuken worden deze kruiden en specerijen zeer gewaardeerd. Specerijen zijn meestal aromatisch en geven geur, kleur en smaak aan ons eten, een belangrijkere functie echter is, dat ze helpen ons voedsel te verteren. Peper, komijn, kruidnagel, kardemom, fenegriek, cayenne peper, laurier, venkel etc. worden al gebruikt sinds de oude beschavingen van Harrappa en Mohenjodaro. Ontdekkingsreizigers en handelaren kwamen van heinen en ver, gelokt door de waardevolle specerijen waar in andere werelddelen vraag naar was. Vandaag de dag zijn het voornamelijk de intense geuren van sterk gekruide Indiase gerechten die je neus op de loop nemen en die door de globalisering in alle uithoeken van de wereld te vinden zijn. Geelwortel, chili, kardemom en komijn zijn tegenwoordig in bijna ieder keukenkastje te vinden. Sterk aromatiseerde planten worden vaak gebruikt bij de bereiding van smaakstoffen en soms ook conserveringsmiddelen maar dat in naar mijn inziens niet waarvoor ze echt bedoeld zijn. Specerijen zijn er volgens de Ayurveda voor bedoeld om te proeven, de tong te strelen en te prikkelen waardoor salvia wordt aangemaakt welke ons vervolgens helpt in de eerste fase het voedsel goed te verteren.